• Wtorek, 23 lipca 2019r.

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Kawa do ekspresu

Szukając kawy, która będzie dla nas idealna powinniśmy brać pod uwagę to jak będziemy ją przyrządzać, ponieważ dostępne na rynku kawy nie różnią się tylko jakością wykorzystanych ziaren czy ich proporcjami,ale także sposobem ich prażenia. To wszystko zaś wpływa na smak podawanej kawy, więc wielu kupujących staje przed trudnym wyzwaniem: Jak dobrać kawę by mi smakowała? 

Jakość i świeżość

Te dwa aspekty są głównymi decydentami o tym, czy kawa będzie nam smakować. Mimo tego, że opakowanie najczęściej jest szczelnie zamknięte to aromat kawy i tak z biegiem czasu się ulatnia. Warto więc zwrócić uwagę na datę wypalenia kawy podawaną na opakowaniu. Wielu producentów podaje dwie daty: wypalenia oraz przydatności do spożycia, która przeważnie wynosi dwa lata od wypalenia. Najważniejszy jest jednak dzień wypalenia - najlepiej wybrać kawę jak najświeższą,maksymalnie do kilku miesięcy od tej daty. 

Mieszana? A może Arabika? 

Mieszanki kaw wykonywane są metodą mieszania ziaren różnych gatunków arabiki lub arabiki robustą. Takie kawy stanowią większość tych z którymi się spotykamy na co dzień. Niezależnie czy są to połączenia arabik, robusy czy ich obojga to wielu konsumentów nie zadaje sobie pytania co pije, a producenci nawet o tym nie informują. 

Ekspres do kawy

Ostatnimi czasy bardzo popularne i łatwo dostępne, także w naszym kraju, stały się arabki, które są jednorodne,a przy tym szlachetne. Aktualnie można nawet kupić ziarna, które są zielone i samodzielnie je prażyć, chociaż trzeba mieć na uwadze, że proces ten wymaga dużej wiedzy i cierpliwości. Arabiki jednak bardzo różnią się cenami między sobą. Te najrzadziej spotykane będą bardzo drogie, ale większość dobrej jakości ziaren można kupić już w dobrej cenie. Co ważne można je przygotowywać nawet w ekspresach do kawy? 

Jak rozpoznać najlepszą kawę?

Mistrzami mieszanek kaw będą zawsze Włosi, ale czy ich kawy są najlepsze? To już kwestia gustu, ponieważ w różnych regionach kawy będą różniły się mieszankami oraz stopniem wypalenia. Warto jednak wiedzieć, że najlepsze mieszanki, które uzyskują certyfikaty oraz są zdobywcami nagród mało kiedy jest więcej niż 30% robusy, a królują arabiki. 

Share :

Może Cię zainteresować

Chleby Carrefour

Pieczywo jest zdecydowanie produktem, które spożywa się codziennie. Chrupiące bułeczki czy też pachnący...

Jaki ryż kupić?

Ryż to jeden z podstawowych składników każdej diety. W Azji ryż uprawiany jest od ponad 4000 lat! To podstawa...

Dobry makaron - jak go wybrać?

Makarony należą do szczególnie lubianych produktów, zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Polane pysznymi...