• Sobota, 23 lutego 2019r.

Czy dania gotowe to sama chemia?

Żywność z puszki

Często sięgamy po dania gotowe pomimo tego, że nie cieszą się one dobrą sławą to mimo to stają się codziennym posiłkiem dla wielu osób. Narosło wokół nich wiele mitów i nie ma co ukrywać,ale nigdy nie zastąpią samodzielnego gotowania. Najczęściej korzystamy z nich, ponieważ brakuje nam czasu, pomysłu lub jesteśmy zbyt zmęczeni by stać przy garach.

To z tych powodów ich producenci ścigają się w różnych propozycjach. Mamy dania suszone, pasteryzowane, mrożone czy  liofilizowane. Ale należy sobie zadać pytanie: Co tak naprawdę jemy? 

Najważniejsze jest to, że wszystkie produktu znajdujące się na rynku są uznawane za bezpieczne przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, ale to nie zmienia faktu, że nie są one tak pozytywne jak samodzielne dania.

Dania z torebek? Zdrowe? A może jednak nie?

Tego typu dania to przeważnie różnego rodzaju szybkie zupy, zupki chińskie lub inne przeznaczone do zalania gorącą wodą. Ten rodzaj dań jest niestety naszpikowany chemią. Mają masę barwników, konserwantów, różnych zagęszczaczy, stabilizatorów, ulepszaczy i substancji słodzących.

Dania w puszkach

Zawierają też olbrzymie ilości soli, co może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupka składa się głównie z substancji smakowo-zapachowych, aromatów i barwników to nie znajdziemy w niej żadnych minerałów czy witamin, dlatego radzimy sprawdzać czy w ich składzie można spotkać suszone mięso,warzywa lub owoce. 

Dania w słoikach i puszkach

To duża grupa potraw pasteryzowanych, które wydają się na pierwszy rzut oka lepsze od dań natychmiastowych. Jednak i tu należy wrócić uwagę, ponieważ i one mogą być naszpikowane różnymi konserwantami chroniącymi je przed zepsuciem. Ich długi termin przydatności zaś powinien nam mówić, że były podane bardzo intensywnej obróbce termicznej i technologicznej,a to sprawia, że straciły wiele składników odżywczych.

Podsumowując, dania te mogą być naszym sprzymierzeńcem, ale tylko wtedy gdy odpowiednio będziemy je wybierać czytając ich etykiety oraz gdy poświęcimy chwilę na poszukiwanie produktów, które zawierają mniejsze ilości różnorakiej chemii. 

Share :

Może Cię zainteresować

Chleby Carrefour

Pieczywo jest zdecydowanie produktem, które spożywa się codziennie. Chrupiące bułeczki czy też pachnący...

Jaki ryż kupić?

Ryż to jeden z podstawowych składników każdej diety. W Azji ryż uprawiany jest od ponad 4000 lat! To podstawa...

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Szukając kawy, która będzie dla nas idealna powinniśmy brać pod uwagę to jak będziemy ją przyrządzać...