• Wtorek, 23 lipca 2019r.

Dobry makaron - jak go wybrać?

Makaron

Makarony należą do szczególnie lubianych produktów, zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Polane pysznymi sosami, z mnóstwem różnych dodatków, inspirują i świetnie smakują. Niestety, nie każdy makaron służy zdrowiu. Kształt, który stanowi jedno z najważniejszych kryteriów wyboru, nie ma nic do rzeczy - bardziej liczy się to, co znajduje się w składzie.

Makarony - jakie możemy kupić?

Jest wiele rodzajów makaronów, jednak najczęściej w sklepach kupujemy makaron jajeczny lub z semoliny. Pierwszy z nich jest najbliższy tradycyjnym, "babcinym" makaronom. Może być dwujajeczny, czterojajeczny lub ośmiojajeczny. Co to znaczy?

Właśnie tyle jajek użyto na kilogram mąki. Jajeczne makarony są bardzo kaloryczne i szybko się rozgotowują. Najlepiej sprawdzają się do zup.Z kolei semolina to pszenica durum. Te makarony wywodzą się z Włoch - nie sklejają się, nie rozgotowują tak szybko, jak jajeczne i są sprężyste. Właśnie to zapewniło im taką popularność na całym świecie. Makarony z semoliny są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, niż jajeczne. Jednak jeszcze zdrowszy typ makaronów stanowią makarony pełnoziarniste, najczęściej żytnie oraz pszenne.

Ciemny makaron

Cechuje je ciemniejszy kolor oraz smak, do którego trzeba się nieco przyzwyczaić. Na szczęście nie brakuje dziś ciekawych przepisów, do których makarony tego typu wręcz bardziej pasują. A jakie są ich zalety? Więcej witamin (z grupy B),więcej białka,cynk, żelazo, magnez,większa zawartość błonnika.

Jakie jeszcze makarony można kupić w polskich sklepach?

To makaron orkiszowy, gryczany (bez glutenu!), jęczmienny (dużo kwasu foliowego), kukurydziany oraz owsiany. Cechuje je duża zawartość korzystnych składników odżywczych, a także niższy indeks glikemiczny. Wszystko to sprawia, że dietetycy  polecają te makarony w codziennej diecie. Minusem makaronów pełnoziarnistych jest z pewnością wyższa cena, a w małych miejscowościach także niższa dostępność.

Co jeszcze warto wiedzieć o makaronach?

Osoby będące na diecie bezglutenowej z pewnością ucieszą się rosnącą popularnością makaronów ryżowych oraz sojowych.

Share :

Może Cię zainteresować

Chleby Carrefour

Pieczywo jest zdecydowanie produktem, które spożywa się codziennie. Chrupiące bułeczki czy też pachnący...

Jaki ryż kupić?

Ryż to jeden z podstawowych składników każdej diety. W Azji ryż uprawiany jest od ponad 4000 lat! To podstawa...

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Szukając kawy, która będzie dla nas idealna powinniśmy brać pod uwagę to jak będziemy ją przyrządzać...