• Wtorek, 23 lipca 2019r.

Konserwy – czy jedzenie w puszkach jest zdrowe?

Jedzenie z puszki

Konserwy mają wiele praktycznych zalet. Łatwo je transportować, ich okres przydatności do spożycia jest dość długi a przy tym wszystkim nie są drogie. Czy jednak można się tego typu produktami posiłkować na co dzień? I jak wybrać najlepszą z możliwych opcji? Zobacz tanie konserwy w gazetkach Carrefoura

Czym tak na prawdę jest konserwa?

Według definicji w pojęciu konserwy mieszczą się pojemniki, puszki i słoiki zawierające mięso, owoce, warzywa lub ryby. Ich długi okres przydatności do spożycia spowodowany jest specjalnym procesem sterylizacji, która zapewnia szczelność opakowania. Zamknięta w ten sposób żywność jest zabezpieczona przed dostępem powietrza i związanymi z nim zanieczyszczeniami.

Metodę konserwowania wynalazł Nicolas Appert (a Peter Durand sprzedał prawa patentowe dwóm angielskim wynalazcom – Johnowi Hallowi i Bryanowi Donkinowi). Pierwszy raz w ten sposób zamknięte puszki z jedzeniem pojawiły się w Londynie w 1831 roku.

Mitycznie niezdrowe konserwy

Na każdym kroku spotkać można opinie o negatywnym wpływie konserw na ludzkie zdrowie. Jakość mięsa zawartego w puszkach obrosła wręcz mitami o tym jakiej jest ono jakości i jakie jego elementy się w nich znajdują. Nie należy jednak tego typu produktów jednoznacznie skreślać.

Konserwy

źródło Gazetka Cerrfoura 

Największe zalety konserw:

  • cena - nawet te najlepsze jakościową nie są zbyt drogie, uważać jednak należy na najtańsze produktu, gdyż statystycznie najczęściej zawierają niezbyt pożądane elementy jak np. zmielone kości lub skórę
  • okres przydatności do spożycia - jest zdecydowanie dłuższy (dzięki zastosowaniu odpowiednich substancji) niż mięsa w klasycznej formie
  • dostępność owoców i warzyw poza sezonem - w naszym klimacie w pewnych miesiącach niektóre owoce i warzywa są trudno dostępne lub zdecydowanie droższe, dzięki konserwom możemy je zakupić przez cały rok
  •  wygoda przechowywania i transportu - jeśli wyjeżdżamy np. w góry, konserwy są zdecydowanie najłatwiejszymi do zabrania ze sobą jako niezbędny prowiant

Czy konserwy można jeść na co dzień?

Konserwa w zamyśle ich twórców powinny służyć jako środek zastępczy dla normalnych posiłków i takie ich traktowanie jest zdecydowanie najrozsądniejsze. Świetnie sprawdzą się na biwakach, wakacjach czy wypadach w góry. W momencie kiedy mamy możliwości zrobienia zakupów lub ugotowania posiłku.

Na co dzień zdecydowanie lepiej jeść to co świeże. Część producentów dodaje podczas procesu produkcji środki konserwujące, np. azotan. Warto więc podczas zakupów zapoznać się z zawartością konserwy jak i nie wybierać najtańszych produktów, które często odbiegają jakością od konkurencji.

Share :

Może Cię zainteresować

Chleby Carrefour

Pieczywo jest zdecydowanie produktem, które spożywa się codziennie. Chrupiące bułeczki czy też pachnący...

Jaki ryż kupić?

Ryż to jeden z podstawowych składników każdej diety. W Azji ryż uprawiany jest od ponad 4000 lat! To podstawa...

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Szukając kawy, która będzie dla nas idealna powinniśmy brać pod uwagę to jak będziemy ją przyrządzać...