• Sobota, 23 lutego 2019r.

Mrożonki – hit czy kit?

Produkty mrożone

Owoce i warzywa należy spożywać każdego dnia. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Dostęp do świeżych produktów mamy praktycznie przez cały rok. Dlaczego więc zimą i wiosną najczęściej sięgamy po produkty mrożone?

Piękna teoria

Mrożenie to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Nie trzeba stosować żadnych konserwantów czy środków chemicznych, a prawidłowe przeprowadzenie procesu mrożenia, pozwala na zachowanie większości witamin i składników mineralnych w mrożonych produktach. Cały proces odbywa się bezpośrednio po zbiorze warzyw i owoców, dzięki czemu mrożone są świeże i najwyższej jakości produkty. Teoria brzmi pięknie, ale jak wygląda praktyka?

Rzeczywistość – kolorowa czy szara?

Produkty mrożone istotnie charakteryzują się bardzo wysoką jakością, gdyż kiepskie mrożonki nie byłyby zbyt chętnie kupowane przez klientów. Niestety, producenci nie zawsze przestrzegają podstawowych zasad.

Bardzo często zdarza się, że mrożone są warzywa stare, które zdążyły już nieco stracić na wartości. Pod wpływem światła i temperatury utleniają się witaminy i dochodzi do straty składników odżywczych.

Mrożone jedzenie

Zdarza się również, że producenci mrożą warzywa i owoce gorszej jakości. Zdrowe i ładne produkty dużo łatwiej sprzedają się świeże, niż te, które są obite czy spleśniałe. No i niestety z tego powodu, uszkodzone warzywa i owoce bardzo często trafiają do plastikowych worków i są mrożone. Istnieje niewielka szansa, że klient zobaczy, że mrożonka, którą kupił, nie jest pierwszej świeżości.

Problematyczny może być także transport lub przechowywanie takiego produktu. Jeśli na którymś z etapów nie będzie zachowana odpowiednia temperatura i produkt zacznie się rozmrażać, to w sklepie i tak wrzucą go ponownie do zamrażarki i nikt nie będzie przejmował się tym, że taka mrożonka nie nadaje się już do spożycia.

Kupować, czy nie?

Warto kupować mrożonki, ale należy robić to z rozwagą. Jeśli widzimy, że opakowanie jest nieszczelne, a w środku znajdują się grudy lodu i sklejonych warzyw, należy odpuścić. Warto także wybierać mrożonki, które zawierają całe warzywa i owoce. Dużo łatwiej wtedy ocenić jakość produktu.

Share :

Może Cię zainteresować