• Sobota, 21 września 2019r.

Czy mrożone owoce i warzywa są równie wartościowe?

Mrożone owoce

Lato oraz wczesna jesień to czas, kiedy świeże owoce i warzywa są bardzo łatwo dostępne, co więcej ich cena w tym okresie jest zdecydowanie najniższa w ciągu roku. Koniec oraz początek roku to czas, kiedy ich cena znacznie wzrasta a jednocześnie ich ilość na rynku maleje. W stosunkowo krótkim odstępie czasu zauważalne są znaczne skoki cen warzyw i owoców sezonowych. Wiele osób podejmuje decyzje o zastępowaniu ich łatwo dostępnymi mrożonkami. 

Mrożonki stają się bardzo często tematem dość kontrowersyjnym, w szczególności dla osób, które są miłośnikami prowadzenia w pełni zdrowego trybu życia, gdzie wysoka jakość żywności stawiana jest na piedestale. Bardzo często pojawiają się pytania, które kwestionują ich wartościowość w zestawieniu z ich świeżymi zamiennikami. Dopytują czym się kierować w trakcie wyboru. Są to pytania, które posiadają bardzo sprecyzowane odpowiedzi, posiadające uzasadnienie w nauce. 

Pozytywne strony spożywania mrożonek

Mrożonki produkowane są z sezonowych warzyw i owoców, dzięki czemu koszt ich produkcji jest dużo niższy. Świeżo zebrane owoce posiadają ogromną ilość składników odżywczych. 

Mrożenie to najpopularniejsza forma konserwacji pożywienia. Umożliwia zatrzymanie większości lub znaczącej większości posiadanych składników odżywczych świeżego owocu lub warzywa. Blanszowanie opiera się na wcześniejszym obrobieniu termicznym, co przyczynia się do utraty od 15 do 20% zawartości Witaminy C. Pozostałą wartość witaminy C pozwala zatrzymać zamrażanie z uwagi na zastopowanie askorbinazy.

Mrożonki posiadają nie tylko witaminy lub minerały, tak jak ich świeża wersja, ale posiadają również błonnik. Przyczynia się do regulowania pracy układu pokarmowego oraz chroni także przed chorobami dolnej części układu pokarmowego. 

Owoce i warzywa

Co jest lepsze mrożonka czy świeżynka?

Owoce i warzywa, które nie posiadają odpowiednich warunków do dojrzewania, tracą na jakości smaku, w porównaniu do mrożonek. Są one zawsze zbierane w najbardziej odpowiednim momencie, kiedy rośliny posiadają spełnione wszystkie wymagane warunki. Mrożenie pozwala na stworzenie warunków, umożliwiających zachowanie najcenniejszych przypadków, nie jest tak z  owocami i warzywami przeleżanymi w chłodni. 

Dużą oszczędność pieniędzy umożliwia samodzielne mrożenie ulubionych warzyw i owoców, kupionych w niskich cenach w trakcie sezonu. Konieczne jest posiadanie sporej zamrażarki, w której możliwe będzie przechowanie. 

Co jest istotne w trakcie zakupu?

W sklepowych zamrażarkach dostępne są także mrożonki, stanowiące dania gotowe. Bardzo często ich smak i wygląd jest wzmocniony przy pomocy soli, konserwantów, barwników. Najlepiej przed zakupem dokładnie zapoznać się ze składem. 

Wiele panujących mitów nie posiada uzasadnienia w nauce. Należy zapamiętać, że mrożonki są zdatne do spożycia jedynie w określonym czasie. Zbyt długo przechowywane w zamrażalniku, nie są najlepsze do spożycia. Jednak warto pamiętać, że mrożonki stanowią najlepsze rozwiązanie poza sezonem.

Share :

Może Cię zainteresować

Mrożonki – hit czy kit?

Owoce i warzywa należy spożywać każdego dnia. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, są...