• Wtorek, 23 kwietnia 2019r.

Jaką herbatę kupić?

Herbaty w torebkach

Herbata jest napojem na świecie drugim po wodzie. Głównie kojarzy się nam z torebkami, które zalewamy wodą. Jednak nie wszyscy wiedzą, że to Chiny są prawdziwą ojczyzną herbaty.

Mogłoby się wydawać, że herbata to po prostu herbata i parzymy ją kilka razy na dzień. Nad czym zatem mamy się zastanawiać? Warto pokusić się o herbatę inną niż tylko jakże nam znana herbata czarna.

Rodzaje herbaty

Słyszeliśmy wielokrotnie o herbacie czarnej, zielonej czy też białej rzeczywiście tak jest, ale smakosz początkujący nie zdaje sobie sprawy jaka jest różnica. Nie wiemy także, że wszystkie powstają z rośliny, a właściwie z liści jednej rośliny.

Chodzi o sam sposób zerwania z krzewu herbacianego liści i jak zostaną one przetworzone.

Powinniśmy zacząć od najpopularniejsze herbaty.

Herbata czarna

Liście herbacianego krzewu przechodzą tak naprawdę cztery etapy danej obróbki. Zaczyna się od więdnięcia. Później dochodzi do zwijania. Zwijanie odbywa się w sposób ręczny. Podczas etapu drugiego są przerywane komórkowe ściany w liściach. Daje to początek etapowi tak zwanego przetwarzania. Chodzi oczywiście o fermentację. Sama fermentacja trwa od czterech do mniej więcej pięciu godzin. Jest to etap kluczowy. Wtedy właśnie herbata uzyskuje aromat ostateczny. Efektem tej obróbki jest wyrazisty oraz intensywny smak jak i także kolor naparu ciemnobrązowy.

Zielona herbata w gazetka polomarket

Zielona herbata

Liście herbacianego krzewu, które są przeznaczone na herbatę zieloną muszą zostać poddane więdnięciu. Później są parzone wodną parą. Herbata zielona nie fermentuje się. Po samym sparzeniu jest zwijana. Później jest z kolei suszona. Osiągamy dzięki temu smak trawiasty z goryczą. Napar jest w kolorze zielono-żółtym.

Biała herbata

Biała herbata identycznie jak zielona nie jest poddawana fermentacji. Herbata ta jest uważana za prawdziwy rarytas. Do produkcji używamy pączków herbacianych nierozwiniętych oraz także najmłodszych. Pokryte są one srebrnym meszkiem. Herbata biała przetwarzana jest w stopniu najmniejszym. Po samym zerwaniu liście po prostu więdną. Później są one suszone. W żadnym wypadku się ich nie zwija. Chodzi o to, aby nie inicjować samej fermentacji.

Share :

Może Cię zainteresować

Zdrowie w zbożu

"Głodnemu chleb na myśli". Tak głosi jedno z powiedzeń. Jeśli jednak decydujemy się na chleb, to tylko na...

Zdrowe białko

O spożywaniu zdrowego, pełnowartościowego białka należy pamiętać każdego dnia. Białko powinno stanowić...