• Wtorek, 23 lipca 2019r.

Soki w kartonach - jakie warto kupować?

Soki naturalne

Klienci mają do wyboru rozmaite napoje w sklepach. Co finalnie warto wybrać do picia? Przekonaj się sam!

Jakie soki kupować?

Biorąc pod uwagę żywieniowy punkt widzenia, najlepiej decydować się na wodę, a także soki będące źródłem witamin, składników mineralnych, a także błonnika. Najlepsze napoje to mętne, niepasteryzowane oraz jednodniowe. Dobrym wyborem są także soki warzywne. Zawierają bowiem mniej kalorii niż te owocowe. To nie wszystko. Jeśli np. zdecydujecie się na sok pomidorowy, to szybko uzupełnicie ilość potasu albo magnezu w diecie.

Jeśli chodzi o soki owocowe, to najzdrowsze są pomarańczowy, a także napój z czerwonej porzeczki (bogaty w witaminę C czy flawonoidy).

Pamiętajcie, aby pod żadnym pozorem nie popijać lekami soków. Szczególnie dotyczy to napoju grejpfrutowego oraz pomarańczowego.

W trakcie robienia zakupów szukaj na opakowaniu informacji, że rzeczywiście jest to sok, a nie na przykład nektar czy napój... Pamiętaj, że soki produkuje się tylko z owoców albo warzyw. Producent nie powinien dodawać do nich cukru czy chemicznych substancji (poprawiających smak, zapach czy kolor itp.). Tak stanowią przepisy.

Napój owocowy tesco gdańsk

Napoje i nektary - bogactwo (nie)zbędnych dodatków

Niestety, napoje oraz nektary zawierają sporo cukru, czyli mnóstwo niepotrzebnych, pustych kalorii. Warto zatem sprawdzić, czy na pudełku widnieje napis "sok 100 % bez dodatku cukru". Zweryfikuj też to, czy do konkretnego napoju warzywnego nie dodano na przykład soli itp.

Sok jest wyciskany z owoców lub zazwyczaj otrzymuje się go z zagęszczonego soku owocowego. Biorąc pod uwagę niektóre owoce i warzywa, produkuje się z nich także soki przecierowe, np. sok pomidorowy. Napoje tego typu mogą być uzupełnione o witaminy A, C, E. Soki warzywne czasami doprawiane są cukrem, miodem i/lub solą, ziołami czy kwasem cytrynowym.

Nektar to natomiast rozcieńczony wodą (świeży albo powstały z koncentratu) sok z dodatkiem cukru, a czasami nawet i kwasku cytrynowego. Najmniejsza ilość soku owocowego - wykorzystana do wyprodukowania nektaru - może wahać się w zależności od smaku od 25% do 50%. Do nektaru producenci dodają nie tylko cukier (nawet 20 łyżeczek na litr), ale również wodę. Nie ma tutaj konserwantów czy innych sztucznych dodatków.

Napój to natomiast jeszcze bardziej rozcieńczony wodą sok z dodatkiem cukru. Może zawierać od 3% do 20% soku, konserwanty, barwniki, aromaty czy sztuczne środki słodzące.

Na etykietach napojów lub nektarów można przeczytać: "zagęszczony sok, woda" (więcej soku niż wody), "woda, zagęszczony sok" (więcej wody niż soku) czy "woda, cukier, zagęszczony sok" (więcej wody i cukru). Dobrze jest o tym pamiętać.

Share :

Może Cię zainteresować

Jak kupować dobre soki

W przeważającej części nasze ciało składa się z wody. Jej brak kończy się ciężkim uszczerbkiem na...