• Sobota, 21 września 2019r.

Jak kupić dobre i zdrowe jabłka?

Jak kupić jabłka

Dostępne w sklepach jabłka powinny być w pełni bezpieczne dla zdrowia. Jednak bywa różnie. Co musi nas zaniepokoić?

Polski rynek jabłek przeżywa prawdziwy kryzys. Konsumpcja jabłek także nie wygląda optymistycznie. Na co zwracać uwag kupując te owoce?

Jabłka dostępne na rynku powinny być zdrowe oraz wolne od chorób – tak mówią unijne normy. Jednak kontrole pokazują, iż tak nie jest. Na co warto zwrócić uwagę podczas kupowania tych owoców?

Jakość jabłek jest wypisana na ich skórce. Jeśli na owocach są widoczne suche, brunatne albo brązowe plamy to najprawdopodobniej jabłka są porażone parchem (chorobą grzybową). Takich jabłek nie warto kupować. Czasem można spotkać jabłka, które oprócz plam mają szary czy biały nalot. Jest to znak, iż chorują one na szarą pleśń. Niewskazane jest wybieranie owoców leżących w styczności z chorymi sztukami.

Bardzo często na jabłkach można spotkać brązowe plamy, które są nie tylko na skórce, ale przenikają do wnętrza owoców. Wywoływane są one przez toksynę o nazwie patulina (związek rakotwórczy, powodujący zatrucia). Takie jabłka w całości nie nadają się do spożycia.

Cechy zdrowych jabłek

Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na ogólny stan skórki. Jeżeli jest ona pomarszczona to oznacza, iż owoce nie są zbyt świeże. Także piękna i błyszcząca skórka nie zawsze oznacza, iż jabłko jest doskonałej jakości.

Wielu producentów lub sprzedawców, by poprawić efekt wizualny owoców poleruje je lub nawet woskuje. Najczęściej takie jabłka łatwo odróżnić od innych owoców niepoddawanych poprawce wyglądu. Po prostu są one nienaturalnie błyszczące.

Normy unijne dotyczące sprzedaży jabłek mówią, iż każde jabłko powinno być oznakowane. W niektórych sklepach owoce mają nalepkę producenta.  W większości punktów sprzedaży oznakowane są jedynie opakowania jabłek. Warto podkreślić, iż każdy konsument ma prawo do wglądu w informacje, które są na nich zawarte, natomiast sprzedawca powinien je udostępnić Oznakowania powinny zawierać dane dotyczące producenta oraz klasy jabłek.

Share :

Może Cię zainteresować