• Poniedziałek, 26 sierpnia 2019r.

Gdzie warto kupować świeże owoce i warzywa?

Warzywa i owoce z marketu

Czy pomidory z supermarketu są gorsze niż te kupowane w lokalnym warzywniaku? Czy tanie owoce są mniej wartościowe od tych drogich i egzotycznych? Poglądów i wyobrażeń na temat zdrowej żywności jest wiele. Co jest prawdą, a co mitem? Postanowiliśmy rozwiać wątpliwości i zapytać o zdanie ekspertów.

Przyjęło się sądzić, że tylko ekologiczna uprawa warzyw i owoców gwarantuje ich zdrowie i wysoką jakość. Coraz częściej jednak stwierdzenie to jest podważane. Według ekspertów nie ma bowiem różnicy między uprawami konwencjonalnymi i ekologicznymi w kwestii wartości odżywczych. Co więcej, surowe kontrole, jakim poddawane są te pierwsze, pokazują wyraźnie, że przekroczenia norm zdarzają się naprawdę incydentalnie.

Zakupy pod kontrolą

Nie znaczy to jednak, że powinniśmy kupować produkty bez zastanowienia. Wręcz przeciwnie – miejsce, w którym zaopatrujemy się w naszą codzienną porcję naturalnych witamin jest ważne. Dlatego przed zakupem, warto uzmysłowić sobie kilka spraw.

Przede wszystkim należy wiedzieć, że warzywa i owoce z supermarketów nie muszą być gorsze jakościowo od tych ze straganów i targowisk. Surowe normy, których muszą trzymać się duże sieci handlowe sprawiają, że do ich placówek trafiają tylko dobre owoce i warzywa – świeże, nieuszkodzone i prawidłowo przechowywane. Z kolei produkty na lokalnych straganach, ze względu na mniejszą liczbę codziennych nabywców, nierzadko zbyt długo zalegają na półkach, przez co tracą na świeżości i gniją.

Żywność ekologiczna w tesco kielce

Sprawdź aktualne promocje w POLOmarket

Rygorystyczna kontrola jakości

Surowe normy handlowe na rynku Unii Europejskiej obejmują m.in. sprawdzanie jakości świeżych warzyw i owoców. Nad utrzymaniem owych wysokich wymagań czuwa Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na każdym etapie dystrybucji inspektorzy monitorują produkty, sprawdzając je kolejno w centrach logistyczno-dystrybucyjnych, hurtowniach, sieciowych marketach i sklepach wielkopowierzchniowych, a także różnej wielkości placówkach detalicznych. Eksperci zgodnie stwierdzają, że dzięki tym obostrzeniom, handlowa jakość warzyw i owoców w naszym kraju systematyczne wzrasta, osiągając już bardzo wysoki poziom.

Dobra jakość – czyli jaka?

Za produkty o dobrej jakości uznaje się te warzywa i owoce, które są czyste, zdrowe, całe i nieuszkodzone zarówno pod względem mechanicznym, jak i w wyniku działania szkodników. Ponadto powinny być one nieprzejrzałe, świeże i niepomarszczone, wolne od obcych smaków, zapachów i wilgoci.

Share :

Może Cię zainteresować